Het microbioom

Het microbioom is uw persoonlijk ecosysteem

WIST JE DAT HET MENSELIJK LICHAAM BILJOENEN MICROBEN BEVAT? DEZE MICRO-ORGANISMEN MAKEN DEEL UIT VAN HET MICROBIOOM.

Het microbioom bestaat uit een grote verscheidenheid aan bacteriën en andere micro-organismen met een scala aan kenmerken en functies. Ze creëren een soort ecosysteem in een aantal menselijke weefsels waaronder de huid, borstklieren, placenta, zaadvocht, baarmoeder, ovariële follikels, longen, speeksel, gal en maag-darmkaal.

De verschillende soorten microben, die ook de genen van deze micro-organismen omvatten, spelen allemaal een verschillende rol. Het is mogelijk een ​​aantal van deze microben te verliezen, wat leidt tot een afname van de microbiële diversiteit.

In de laatste twee decennia is er wereldwijd een toegenomen interesse geweest om de kracht van het microbioom te onthullen, wat leidde tot een beter begrip van zijn rol in het menselijk lichaam.

Hoewel iedereen zijn microbiomen vanaf de geboorte meekrijgt, zijn niet alle microbiome composities hetzelfde. Onderzoek toont aan dat de microbiële samenstelling van persoon tot persoon kan verschillen, waarbij sommige individuen meer bacteriële diversiteit hebben dan andere. Veranderingen in diversiteit kunnen worden gekoppeld aan voedingsgewoonten, bepaalde medicijnen of andere omgevingsfactoren.